Jak działa kuchenka indukcyjna

Jak działa kuchenka indukcyjna?

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób wybiera sobie do gotowania płyty grzewcze. Są one bardzo przydatne, ponieważ bardzo łatwo jest je wmontować w zabudowę szafek a dodatkowo niektóre z nich są bardzo ekonomiczne. Między innymi dlatego, wiele osób wybiera płyty indukcyjne. Dla wielu ludzi płyta do gotowania ma się charakteryzować tym, że jest bardzo łatwa w czyszczeniu, działa szybko i jest dość ekonomiczna w użytkowaniu.

Rodzaje płyt:

  • Indukcyjna – bardzo często wybierana, z powodu dość taniego użytkowania. Nie należy do najtańszych, jednak w codziennych rachunkach jest jedna z najlepszych.
  • Indukcyjno – gazowa – to rozwiązanie dla kogoś, kto chce mieć przynajmniej dwa palniki gazowe, a pozostałe indukcyjne. Taka płyta jest dość szeroka, ponieważ oprócz czterech palników indukcyjnych, posiada także dodatkowe dwa gazowe. Jest ona tak samo łatwa do montażu jednak musi mieć połączenie prądu oraz gazu.
  • Elektryczna – to coraz rzadziej wybierana płyta, przede wszystkim dlatego, że nie należy do najbardziej oszczędnych. Dodatkowo nagrzany palnik rozgrzewa się do czerwoności, przez co bardzo łatwo jest o poparzenie.

Jak działa indukcja?

Tak naprawdę jest to płyta. Jest ona o tyle dobra, że jej powierzchnia nagrzewa się tylko pod garnkiem, zaś zabranie garnka z palnika skutkuje tym, iż się ona wyłącza. To doskonałe rozwiązanie szczególnie dla kogoś, kto ma dzieci i bezpieczeństwo jest w tym przypadku bardzo istotne. By poznać działanie kuchenki indukcyjnej, należy zrozumieć procesy fizyczne, które zachodzą w płycie podczas gotowania. Spód płyty indukcyjnej, czyli inaczej jej wnętrze, posiada ogrom przewodów, które w specyficzny sposób łączą się ze sobą. Kiedy na płycie stoi garnek i jest ona włączona, pomiędzy spodem garnka a palnikiem płyty, pojawia się pole magnetyczne, które krąży wyłącznie w tym kierunku, zaś w spodzie garnka pojawiają się wówczas specjalne prądy wirowe, które go nagrzewają. Dzięki temu nagrzewa się wyłącznie spód garnka a nie wszystko wokół niego. Dlatego nawet coś rozlanego na kuchence, może być natychmiast wytarte, bez obaw, że ścierka się przypali, lub się poparzymy przy tym zajęciu.

Kuchenka indukcyjna wady i zalety

Do zalet możemy zaliczyć:

  • Bezpieczeństwo – to jedna z podstawowych zalet w rodzinach, które posiadają dzieci. Szczególną uwagę na nią zwracają rodziny z dziećmi niepełnosprawnymi, przy których bezpieczeństwo jest wyjątkowo istotne. Płyta się nie nagrzewa, zaś zabrany garnek natychmiast rozłącza palniki.
  • Ekonomiczność – to zaleta, na którą zwracają uwagę chyba wszyscy. Mimo, że potrzebuje odpowiedniego natężenia prądu, w użytkowaniu jest ona bardzo oszczędna. Między innymi właśnie dlatego, że nagrzewa wyłącznie spód garnka, a nie całą płytę.
  • Nowoczesność – doskonałej jakości płyta jest piękna i pasuje zarówno do kuchni nowoczesnej, jak i trochę starszej. Dlatego warto na nią zwrócić uwagę.

Wady

Kuchenka indukcyjna ma tylko jedną wadę, której niektórzy wcale za wadę nie uważają. Garnki do niej muszą być przystosowane właśnie do takiej płyty, ponieważ spód musi współpracować z płytą. Ponieważ nie należą one do najtańszych, wiele osób uważa, że jest to akurat wada owej płyty.

Podsumowanie

Płyty indukcyjne cieszą się obecnie coraz większym zainteresowaniem, właśnie dlatego, że mają wiele doskonałych zalet, których nie mają inne, a owe zalety są bardzo pożądane. W sklepach istnieje obecnie wiele produktów tego typu, produkowanych przez rozmaite firmy, dzięki czemu możemy dobrać dokładnie taką, jakiej potrzebujemy. Czasami warto sięgnąć po płytę indukcyjno-gazową, czasami jednak tylko po indukcyjną, w zależności od potrzeb. Bez względu na wszystko, dobrze dobrana płyta czy kuchenka, jest podstawą do normalnego funkcjonowania kuchni. Nie ma kuchni, w której się nie gotuje, dlatego warto pomyśleć o tym, co dla domowników i gotowania, będzie najlepsze.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *