Jak działa kuchenka mikrofalowa (mikrofala)

Jak działa kuchenka mikrofalowa (mikrofala)?

Każdy ceni sobie wygodę. Jeśli istnieją urządzenia które pozwalają zaoszczędzić czas i pieniądze, to natychmiast prawie każdy je kupuje. Jednym z takich urządzeń jest kuchenka mikrofalowa. Prawie każdy ma ją w domu i z niej korzysta przyznając, jak bardzo ułatwia funkcjonowanie. Dlaczego jest tak popularna, ponieważ umożliwia nie tylko podgrzewanie potraw, ale także gotowanie, rozmnażanie, a nawet w pewnym stopniu pieczenie. Teoretycznie każdy wie jak działa kuchenka mikrofalowa, ale niekoniecznie każdy wie, dlaczego jest w stanie wykonywać te czynności.

Wynalazek – kuchenka mikrofalowa

Podobnie jak w większości innych wynalazków została odkryta przez przypadek. Konkretnie podczas prac nad radarem. Przedstawiciel Ameryki Percyo Spencea stojąc przed magnetronem odkrył że czekolada w jego kieszeni się roztopiła. Stąd też wzięła się nazwa, od mikrofali, które poruszały molekuły i podgrzewały jedzenie. Najważniejsze są obecnie istniejące urządzenia, które weszły do użytku w 1952 roku. Obecnie jak działa mikrofala? Za wszystko odpowiadają fale elektromagnetyczne które inaczej są znane jako mikrofale. Wydziela je wiele produktów.

  • długość – Rozżarzony węgiel przykładowo wydziela falę o długości do 1 mm, zaś w przypadku telewizora nawet kilkanaście metrów. Nasze popularne urządzenie zawiera fale o długości ok. 2,5 cm.
  • częstotliwość – to od niej zależy czy jedzenie się podgrzeje, spali, czy nie będzie żadnej różnicy. W przeciwieństwie do innych urządzeń w domu, mikrofalówka wydziela ich znacznie więcej. Aby jedzenie mogło zostać podgrzane, muszą zostać wypuszczone mikrofale o częstotliwości 2450 megaherców.

To są informacje ogólne, jeśli chodzi o kuchenkę mikrofalową. Działanie kuchenki mikrofalowej może być lepiej zrozumiałe, przy wytłumaczeniu, jak po kolei przebiega proces.

  1. Wspomniane wyżej fale wytwarzane są w magnetronie. Najłatwiej opisać tą część jako metalową rurkę wewnątrz kuchenki.
  2. Dzięki temu, że wnętrze jest wyłożone metalem, fale wysyłane z magnetronu odbijają się od ścianek, aż dochodzą do dania. W pierwszej kolejności atakują miskę, dlatego to ona zawsze pierwsza się nagrzewa. Potem przechodzą przez nią aż do jedzenia, poruszają jego molekuły i sprawiają, albo że jedzenie się nagrzewa, albo że może się nawet ugotować.

Czy jest ona zdrowa?

Wiele razy można było usłyszeć opinię, że to nie jest dobre urządzenie, jest niezdrowe i prowadzi do zbędnego odkładania tłuszczu. Najprościej ten mechanizm można wytłumaczyć zwracając uwagę na białko. Jest to podstawowy element budujący wszystkie żywe organizmy. Jest to po prostu jeden z elementów który jest potrzebny, aby dieta była dobrze zbilansowana, a ciało miało energię. Jak już zostało wspomniane, wytwarzane jest bardzo duże natężenie fal które porusza molekuły. Niestety takie poruszanie przy tak dużej częstotliwości powoduje także niszczenie struktur. Oczywiście nie całkowicie, ale mimo wszystko są uszkadzane. To z kolei oznacza, iż jeden posiłek ma dużo niższą wartość odżywczą, ciężej się nim najeść, ale nie ma problemu z odkładaniem tłuszczów w organizmie i tworzeniem coraz większej ilości tkanek tłuszczowych.

Czy stanowi zagrożenie?

Podobnie jak wszystko inne na tym świecie, traktowane z umiarem daje więcej korzyści niż strat. Codzienne stosowanie nie jest zalecane, ze wspomnianych już powodów, ale korzystanie raz na jakiś czas pozwala zaoszczędzić czas, jakże cenny w dzisiejszych czasach. Ewentualnie przy chodzącym trybie życia można pozwolić sobie na korzystanie parę razy w tygodniu. Zazwyczaj sama świadomość, że nie jest to zbyt dobra metoda odżywiania się, znacznie pozwala zmniejszyć konsekwencje. Kuchenka mikrofalowa jest dobra kiedy np. zapomni się rozmrozić mięso, a rodzina czeka na obiad. Mimo wszystko korzystanie umiarkowane nie jest w żaden sposób szkodliwe, za to jest po prostu wygodne. W internecie można nawet znaleźć wiele przepisów właśnie na dania z mikrofali.



Dodaj komentarz