Jak odkamienić ekspres

Jak odkamienić ekspres?

Ekspres do kawy to złożone urządzenie, w którym na ostateczny sukces, a więc uzyskanie aromatycznego napoju, składa się wiele czynników. Jest to oczywiście ziarno, nie bez znaczenia jest stopień jego zmielenia, rodzaj i jakość, a także dostarczona woda. Wielu użytkowników korzysta z wody sieciowej, dostępnej w kranach. O ile jej jakość w polskich miastach nie jest najgorsza, o tyle bardzo często zawiera duże ilości minerałów, które odkładają się wewnątrz ekspresu w postaci kamienia. Gromadzący się kamień może nie tylko wpływać na jakość kawy, ale również spowodować poważną, drogą w naprawie awarię. Poniżej sposoby na kamień w ekspresie – proste, nie czasochłonne i efektywne.

Kiedy i jak często odkamieniać?

Wiele ekspresów posiada automatyczną sygnalizację momentu, w którym należy wykonać odkamienienie. Statystycznie rzecz ujmując, powinniśmy robić to co 200-300 przygotowanych filiżanek. Oczywiście nikt z nas nie będzie liczył każdej z nich – robią to za nas ekspresy. Jeśli posiadamy prosty model bez wskaźnika, dobrze, jeśli będziemy go oczyszczać co 2-3 miesiące.

Jak odkamienić ekspres?

Najlepszy sposób na odkamienienie ekspresu to zastosowanie preparatu polecanego przez producenta urządzenia. Warto trzymać się tego powiązania, głównie z tego względu, że producent zna specyfikę urządzenia, a ekspres jest dostosowany do określonych środków (np. czas sygnalizacji czyszczenia, sposób konserwacji, budowa przewodów, ilość i czas płukania itp.).
Wśród odkamieniaczy dostępnych na rynku, znajdziemy m. in.:

  • tabletki – zazwyczaj pakowane po kilka sztuk. Przy jednym cyklu używa się jednej tabletki;
  • płyn – wymaga jedynie rozcieńczenia wodą;
  • proszek – podobnie jak tabletka, rozpuszcza się w wodzie tworząc specjalny roztwór do płukania.

Wybór konkretnego produktu zależy od osobistych preferencji. Zarówno tabletki, jak i proszek służą do sporządzenia roztworu. Gotowy płyn jest o tyle wygodny, że wlewa się go prosto do pojemnika, rozcieńczając wodą.
Proces konserwacji i oczyszczania ekspresu z kamienia znajduje się w każdej instrukcji i jego konkretne elementy zależą od producenta oraz modelu. Niemniej jednak czyszczenie sprowadza się do przepłukania ekspresu odpowiednią ilością preparatu, a następnie – przepłukania go czystą wodą. Warto pamiętać także o przewodach służących do spieniania mleka – tam również gromadzi się kamień, który może wpływać na późniejszą pracę urządzenia.

Metody domowe

Zwolennicy wykorzystywania naturalnych środków, a jednocześnie przeciwnicy preparatów chemicznych, mogą z powodzeniem zastosować znane od lat metody. Wprawne gospodynie domowe korzystają z nich w walce z odkładającym się w czajniku kamieniem. Przydatny w tym celu będzie np. kwas cytrynowy, który wsypujemy do pojemnika na wodę, dokładnie mieszając. Taki roztwór zastąpi nam polecany przez producenta preparat i przechodząc przez przewody – usunie kamień. Potem należy przeczyścić urządzenie solidną ilością czystej wody.

Czyszczenie to nie tylko kamień

Pamiętajmy, że proces konserwacji ekspresu to nie tylko usuwanie kamienia, ale także regularne mycie filtra oraz pojemnika na wodę. W przypadku mocno zakamienionej wody sieciowej – warto pomyśleć o innym jej źródle. Z pomocą mogą przyjść filtry montowane na baterii kuchennej lub przelewanie wody przez filtr dzbankowy. Innym rozwiązaniem jest zakup wody źródlanej w większych baniakach. Dobór odpowiedniej jakości wody wpływa nie tylko na działanie ekspresu, ale także na smak, aromat i konsystencję kawy.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *