Jaki ekspres do kawy z młynkiem wybrać?

Istnieje znane powiedzenie, że o gustach się nie dyskutuje. Producenci różnego rodzaju sprzętów doskonale o tym wiedzą i wychodzą naprzeciw oczekiwaniom konsumentów. Podobnie ma się sprawa z ekspresami do kawy. Przed zakupem należy zadać sobie 3 pytania:

  1. Jaki rodzaj kawy ma być wydobywany?
  2. W sposób tradycyjny, czy lepiej pod ciśnieniem?
  3.  I oczywiście, za ile?

Na rynku wyróżnia się ekspresy ciśnieniowe, przelewowe oraz ich połączenie. Dla tych których interesuje kupno ekspresu z młynkiem, wybór jest pomiędzy wolnostojącym, a do zabudowy.

Ekspres automatyczny ciśnieniowy z wbudowanym młynkiem

Najbardziej popularny i jednocześnie najdroższy typ. Jednym z plusów tego urządzenia jest robienie napoju ze świeżo zmielonych ziaren kawy. Wystarczy wybrać przycisk, aby uzyskać czarną, latte, cappuccino. Mają duże rozmiary i są ciężkie, więc przenoszenie ich jest utrudnione. Nieprzyjemną, ale konieczną czynnością jest codzienne, oraz okresowe czyszczenie urządzenia. Wszelkie napoje robią się szybko i są smaczne. Niektórzy koneserzy uważają, że kawa z tego typu ekspresu jest robiona za bardzo w sposób automatyczny, ale podkreślają, że szybkość i stałość smaku jest dużym plusem. Oprócz młynka, zawsze zawiera spieniacz do mleka. Może on być umieszczony wewnątrz, albo na zewnątrz.

Jaki ekspres do kawy z młynkiem wybrać?

W związku z różnicą pomiędzy poszczególnymi elementami a danym typem należy zadać sobie to pytanie. Pierwszym elementem na który warto zwrócić uwagę jest sam młynek. Może on być ceramiczny, bądź stalowy. Ten pierwszy jest cichszy, drugi zaś bardziej wytrzymały. Ilość kawy jest dozowana do rodzaju napoju, a zbiornik jest tak zamknięty aby ziarna nie wywietrzały. Drugim jest zawartość filtru do wody. W nowszych urządzeniach jest on wbudowany, lecz nie we wszystkich. Najlepiej smakuje kawa zrobiona z wody butelkowanej lub filtrowanej. Inną zaletą stosowania tego typu wody jest ochrona maszyny przed osadami i większa gwarancja niezawodności i trwałości.

Każdy ekspres zawiera element grzejny którym zazwyczaj są przepływowe termobloki. Ich zaletą jest to, że włączają się tylko w celu nagrzania wody na tę konkretną kawę.
W instrukcji zawarte są parametry, na których podstawie jest tworzony napój. W dużej gamie urządzeń można je zmieniać, oraz wykorzystać „funkcję pamięci memo”. Te opcje umożliwiają tworzenie ulubionej kawy, za naciśnięciem w przyszłości jednego guzika. Ci którzy preferują mocny typ naparu powinni zwrócić uwagę na opcje podwójnego mielenia i zaparzania. Przykładowo w firmie „Jury” ta funkcja nazywa się „Aroma boost”.

Trzecim ważnym elementem jest spieniacz do mleka. Wyróżnia się ich 3 typy i można je podzielić na podstawie częstości wykorzystywania. Dla tych którzy wykorzystywaliby go sporadycznie, wystarczający jest tańszy spieniacz mechaniczny. Ci pijący kawę z mlekiem często powinni sięgnąć po automatyczny system cappuccinatore. W tym przypadku jest jeszcze wybór tańszego, albo droższego modelu. Tańszy jest, kiedy mleko jest wlewane przez oddzielną wylewkę, oraz droższa która łączy i kawę i mleko w jednej wylewce. Przy codziennym użytkowaniu najlepiej sprawdzają się ekspresy z wbudowanym pojemnikiem.

Czyszczenie

Wybór ekspresu do kawy jest bardzo istotny, ponieważ, by działał w odpowiedni sposób, musi być właściwie czyszczony. Nie jest prawdą, że im droższy sprzęt tym łatwiejsze jest czyszczenie. Wszystko zależy od skomplikowanego rodzaju ekspresu i czasem będzie to tylko oczyszczenie samej wstawki, która spienia mleko, czasem trzeba w sposób bardziej skomplikowany umyć elementy. Ekspresy do kawy, które robią tylko czarną kawę i nie spieniają mleka, z reguły nie wymagają czyszczenia. Jeśli dobieramy sprzęt, który ma tylko dostawkę do spieniania mleka, sprzęt jest łatwy do czyszczenia. W przypadku, gdy mleko jest spieniane w automacie, czyszczenie będzie dokładniejsze i trudniejsze.



Dodaj komentarz