Kawa mielona czy w ziarnach?

Kawa jest jednym z najczęściej wypijanych napojów w ciągu dnia. Każdy, kto pija kawę, ma swoją ulubioną. Wybór kawy jest bardzo indywidualną kwestią związaną z preferencjami danej osoby. Od dłuższego czasu jest spór o to czy wybrać kawa mielona, czy w ziarnach. Przedstawimy charakterystykę jeden i drugiej oraz przybliżymy możliwości plusy i minusy kawy w ziarnach, oraz kawy mielonej.

Kawa mielona

Kawa mielona ma przede wszystkim jedną zaletę, która odróżnia ją od kawy ziarnistej. Przygotowanie napoju z kawy mielonej jest dużo szybsze. Dlatego też kawa mielona jest wybierana przez entuzjastów oszczędności czasu. Kolejną zaletą kawy mielonej jest brak potrzeby dodatkowego sprzętu do zaparzenia kawy lub zrobienia w ekspresie, który jest dostosowany do kawy ziarnistej. W tym przypadku nie potrzebujemy dodatkowego młynka do kawy. A jakie wady ma kawa mielona? Przede wszystkim przez to, że jest już sprzedawana w formie mielonej, nie ma tak intensywnego smaku oraz aromatu jak kawa świeżo mielona. Jest to niewątpliwy minus dla każdego fana mocnej i aromatycznej kawy.

Kawa w ziarnach

Kawa w ziarnach jest jedną z najczęściej wybieranych możliwości dostępnych na rynku. Wielbiciele kawy w ziarnach wskazują przede wszystkim na intensywny smak i aromat, nieporównywalny z napojem otrzymanym z kawy mielonej. Dodatkowo to właśnie kawa świeżo mielona z ziaren jest uznawana za klasyk. Kawa świeżo mielona ma dużo większe właściwości pobudzające i orzeźwiające w porównaniu od kawy mielonej. Kawa w ziarnach wyróżnia się również tym, że zawiera substancję odżywcze, które pozytywnie wpływają na pamięć, koncentrację i skupienie. Kawa świeżo mielona uznawana jest za zdrową opcję, dodatkowo wspomaga prawidłową pracę serca oraz krążenie, pozytywnie wpływa na pracę metabolizmu i jest pomocnym sposobem w walce z utratą zbędnych kilogramów. Trzeba jednak pamiętać, że kawa w ziarnach, jak i mielona jest bezpieczna dla zdrowia, ale w zalecanych do spożycia porcjach, nie należy przekraczać zalecanych norm. Wady kawy w ziarnach? Gdy nie mamy ekspresu, który sam miele ziarna potrzebny, jest dodatkowy sprzęt i czas, a by uzyskać kawę świeżo mieloną. Ma to znaczenie dla osób, które piją kawę o poranku, a mają tendencję do zaspania. 

Podsumowanie

Reasumując, każdy rodzaj kawy ma swoich zwolenników i przeciwników. Kawa mielona jest dobrą opcją dla zabieganych, którzy nie przywiązują dużej wagi do aromatu kawy, natomiast kawa ziarnista będzie lepszą opcją dla smakoszy kawy, który celebrują jej każdy łyk. Każdy powinien szukać opcji dla siebie, która spełni jego wymagania i potrzeby.