Płyta gazowa czy płyta indukcyjna Zalety i wady

Płyta gazowa czy płyta indukcyjna? Zalety i wady

Kuchnia to pomieszczenie, które oprócz stylowego wyglądu, musi charakteryzować się także wysoką funkcjonalnością. Centrum domowych kulinariów skupia się zazwyczaj wokół kuchenki, której wybór może rodzić w dzisiejszych czasach niemały dylemat — wybrać płytę gazową czy indukcyjną? Zapoznaj się z zaletami i wadami obu rozwiązań!

Nowoczesny minimalizm — płyta indukcyjna

Kuchnia indukcyjna to jedno z najnowszych rozwiązań, jakie mogą pojawić się w kuchni. Podobnie jak tradycyjne kuchenki elektryczne, zasilana jest energią elektryczną. W przypadku płyt indukcyjnych wytwarzane jest jednak pole elektromagnetyczne, które reaguje z odpowiednią powierzchnią naczynia, skutecznie je podgrzewając. Działa więc wyłącznie w kontakcie z naczyniem, co wyróżnia je na tle tradycyjnych płyt elektrycznych.

Płyty indukcyjne — zalety

  • energooszczędność — charakterystyczna właściwość indukcji, czyli podgrzewanie jedynie ustawionego na płycie naczynia, pozwala na zaoszczędzenie dużej ilości energii, co w znacznej mierze przekłada się także na koszt użytkowania tego rodzaju płyty.
  • elegancki wygląd — płyta indukcyjna jest minimalistyczna, a zatem wpisuje się w najnowsze trendy dekoratorskie. Komponuje się także w pomieszczenia w bardzo różnym stylu.
  • bezpieczeństwo — podgrzewanie jedynie odpowiedniego naczynia, pozwala uniknąć oparzeń i innych wypadków związanych z użytkowaniem kuchenek i płyt.
  • szybkość gotowania — porównując do wielu typów kuchenek elektrycznych i gazowych, kuchenka indukcyjna pozwala na osiągnięcie dużo większej szybkości gotowania,
  • utrzymanie w czystości — płaska, gładka powierzchnia umożliwia szybkie czyszczenie płyt indukcyjnych, zwłaszcza w porównaniu do kuchenek gazowych. Dodatkowo płyta ta stygnie szybciej względem tradycyjnych, dzięki czemu szybciej można usunąć powstałe w czasie gotowania zabrudzenia.

Płyty indukcyjne — wady

  • cena — płyty indukcyjne są niestety zdecydowanie droższe od tradycyjnych rozwiązań. Ich ceny rozpoczynają się od około 900 zł, a 1500 zł wciąż nie stanowi „normę” dla tego typu urządzeń.
  • dodatkowe koszta — wspomniane wcześniej specjalne naczynia do użytku z płytą indukcyjną, to garnki i patelnie posiadające powierzchnię ferromagnetyczną. Wiąże się to nierzadko z koniecznością poniesienia dodatkowych kosztów.
  • zagrożenia zdrowotne — nie każdy powinien używać płyty indukcyjnej ze względu na wytwarzanie pola magnetycznego. Uważać powinny przede wszystkim osoby z rozrusznikami serca.

Powrót do tradycji — kuchenka gazowa

Kuchenki gazowe znane są od wielu lat, przez co zyskały już niemałe grono zwolenników. Stosowane są z powodzeniem przez kucharzy i fanów gotowania z widocznym ogniem. Jakie są zalety i wady kuchenek gazowych?

Płyty gazowe — zalety

  • niski koszt — zarówno zakup, jak i utrzymanie płyty gazowej jest stosunkowo niskokosztowe, zwłaszcza porównując do płyt elektrycznych. Tego typu płyta nie wymaga również stosowania specjalnych naczyń w czasie gotowania.
  • ruszt — metalowy ruszt, który znajduje się wokół palnika, zapewnia stabilność garnkom, dzięki czemu zmniejszone jest ryzyko ześlizgnięcia się naczynia.
  • klasyczny wygląd — kuchenka gazowa nadaje pomieszczeniu wygląd bardziej tradycyjny, a z zastosowaniem nowoczesnych rozwiązań wciąż estetyczny.
  • widoczny płomień — regulacja temperatury jest dla wielu osób łatwiejsza, dzięki widoczności płomienia w przypadku kuchenek elektrycznych. Minimalizuje to także szansę pozostawienia włączonej kuchenki.

Płyty gazowe — wady

  • zniszczenie garnków — to najbardziej znany minus płyt gazowych. Naczynia, których używamy do gotowania na kuchence gazowej, stosunkowo szybko nabierają widocznych śladów użytkowania, co przekłada się nierzadko na konieczność ich wymiany.
  • mniejsze bezpieczeństwo — choć nowoczesne kuchenki posiadają systemy odłączania gazu po zgaśnięciu płomienia, namacalny ogień wciąż stanowi zagrożenie podpaleń i oparzeń.
  • trudność w utrzymaniu czystości — płyty gazowe ze względu na swoją wielopoziomową budowę znacznie trudniej się czyści, szczególnie w porównaniu do w pełni płaskich kuchenek indukcyjnych.


Dodaj komentarz